Signaleren verdacht gedrag

woensdag 26 november 2014

Uden - U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? U voelt dat het niet klopt. Ook als u twijfelt, belt u de politie op 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen. Wist u dat de politie 80% van de woninginbraken oplost dankzij oplettendheid van buren.

Hoe herkent u een inbreker? Er is niet n type inbreker.Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ookjongens en meisjes uit uw eigen buurt zijn die inbreken. U kunt het beste lettenop het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet zelf wat normaal is inuw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen. Welke routesnormaal gesproken gereden en gefietst worden. Plekken waar het logisch is omstil te staan of waar je juist doorloopt. Afwijkend gedrag kan betekenen dat ereen inbreker op onderzoek uit is. Bel dan meteen de politie op 112.

Wat is verdacht gedrag?

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken.Zij selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen enbekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ookschatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Duslopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bijhuizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen, lopen ze omhuizen heen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen.Wist u dat het in sommige gevallen zelfs strafbaar is om voorbereidendehandelingen uit te voeren?

Wat kunt u zelf doen?

Let (bij uzelf of bij uw buren) op takjes tegen de deur,papiertjes tussen de deur of een foldertje dat dagenlang uit de bus bljiftsteken. Dat zijn aanwijzingen die inbrekers mogelijk achterlaten om te bepalenof iemand al dan niet thuis is.

Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij deweg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden opeen inbraak, dan zal die persoon zich mogelijkbedenken nu hij zich betrapt voelt.

Durft u dit niet, bel dan 112. U geeft door wat en wie u ziet ende politie kan dan dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen. Insommige gevallen is het zelfs strafbaar om voorbereidende handelingen uit tevoeren. Twijfel dus niet maar bel de politie.

Wat wil de politie weten?

De politie gaat op zoek naar de perso(o)n(en) die u heeft gezien. Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk te letten. Schrijf op wat u zag:

Lengte (groter of kleiner dan uzelf)

Postuur (dik of dun)

Leeftijd (schatting)

Haarkleur

Kapsel

Kleding (kleur en soort)

Tas of rugzak (kleur en soort)

Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken

Welk vervoersmiddel? (merk, model, kleur en kenteken).

112 bellen, waarom niet?

Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallendshebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het tochniets was.

U hoeft niet bang te zijn dat de politie er direct met sirene enzwaailicht aan komt. Degene die de 112-meldingaanneemt vraagt u eerst wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan eeninschatting maken of de situatie aanleiding geeft om agenten te sturen.

bron: politie.nl | Categorie: diversen


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Veghel | 112 alarmeringen Veghel | Goedkoop Tanken in Veghel | Supermarkten in Veghel | Weerbericht Veghel